• Методи на плащане

    Методи на плащане
  • Банер

  • Бързи доставки със Speedy
  • Надеждни доставки с Еконт
  • Намалена цена
Еньовче - 30 гр.
  • Еньовче - 30 гр.

Еньовче - 40 гр.

Рейтинг 

произход: България bulgaria.png

2,33 лв.
0,95 лв. Спестявате 59%
Количество
In Stock

No reward points for this product.


Описание

Разпространение: Билка от рода лепки. Расте свободно из храсталаците, край пътищата и оградите, в градiннте и посевите, често из цялата страна.

Описание: Едногодишно тревисто растение с грапава, лежащо или катерливо крилато, четириръбесто стъбло; дълго до 1,5 м. .листата са разположени по 6-9 в прешлени тясно епилично ланцетни, по края с шипчета. Цветовете са дребни, бели, събрани в полусенници, с 4-листно, сраснало в основата венче, и 4 тичинки, без чашка. Плодът е сух и бодлив, почти сферичен, разпадлив.

Използваема част: Надземната част, брана през време на цъфтежа - май-юни. Суши се на сянка или в сушилня при t до 50С. 

Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав: Съдържа гликозида асперулозид, галопа и лимонена киселина, сапонини. танипи, червено багрило, витамин С и др.

Лечебно действие и приложение: Билката притежава противомикробно и пикочогонно действие. Употребява се при пясък и камъни в бъбреците и мехура.

Българската народна медицина препоръчва лепката още при чернодробни страдания, вода в коремната област, ревматизъм, гуша, скорбут,диария, плеврит,епилепсия, циреи, стомашни и чрезни болки. Пресният сок от растението се прилага против епилепсия и кожен рюс, а смесен със свинска мас (1:10) - за мазане при скрофули, лишеи, кожен рак, циреи, кожни изриви. Стритата изсушена билка се използува за посипване при рани и циреи.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се пие по 1 вииена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

В нашата народна медицииа се употребяват и други билки от рода лепка, като кръстовидна летса. Отвapaтa от нея се дава против болки и разстройство на 1 стомаха, при хемороиди, силна и продължителна менструация, кръвоизливи от носа и др.; бяло (меко) еньовче (Galium mollugo L.), което поради съдържащите се в него ензими има свойството да съсирва млякото.(оттам и имената му - сирище, бяла подкваса). Употребява се против стомашни болки и чернодробни страдания; пролетно еньовче (Galium verпum Scop.) - употребява се при кръвотечение от носа. За целта изсушената билка се стрива на прах и се смърка като емфие.

Подробности за продукта
Отзиви

Все още няма отзиви от клиенти.

Напишете свой отзив

Еньовче - 40 гр.

Еньовче - 40 гр.

произход: България bulgaria.png

Напишете свой отзив
Вижте също и:
В следната категория има още 8 продукта:

Последвайте ни във Facebook