fbpx

При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас е т. нар. алкохолна цироза. Значение за възникването е има злоупотребата със спиртни напитки (вино и особено ракия) при недостатъчно хранене.

Най-голяма роля обаче има прекараната инфекциозна жълтеница. Причина може да бъдат и различни стомашно-чревни смущения, чревни инфекции и други. Засяга по-често мъжете на възраст между 40 и 60 години. Началото на заболяването е незабелязано. Обикновено началните признаци са липса на апетит, горчив вкус в устата, запек, който се сменя с диария, понякога болки в дясната страна под ребрата. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост, лесна умора, сърбеж по кожата. Често може да има и жълтеница, тежести подуване на корема.

Заболяването може да протече няколко месеца, а понякога с години. При своевременно лечение и спазване на строг диетичен режим настъпва значително подобрение. Лечението задължително се провежда се от лекар.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. От него се вземат зелени листа с общо тегло 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша. Към нея се прибавят по 50 г корени от полски бъзак, ранилист и цикория (нарязани на ситно) и по 1 л чисто домашно червено вино и чист пчелен мед. На тих огън се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 7 ореха, счукани на каша и вързани в марличка, с прибавка на по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и от магарешки трън и овес (зърна) в два и половина литра вода се варят 20 минути. След това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: бял пелин (листа), бял равнец, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, кървав здравец (корени), мента пиперита, невен, пача трева, синя тинтява, червен кантарион, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка с 3 лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с глюкоза. Държи се на студено да не вкисне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.