fbpx

Необходими продукти:

2 тиквички

2 ч.чаша сварен кускус

1/2 ч.чаша червена киноа, сварена

2 с.л. нарязан магданоз

2 ч.л. лимонов сок

2 ч,л. лимон кора

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

спанак, листа чипс

Чеснов „млечен” кашу сос

¼ ч.чаша кашу, накиснато за около 8 часа във вода

1 с.л. нарязани пресни подправки

лимонов сок

чесън

ядково мляко или вода

сол на вкус

1 ч.чаша =240 мл.

Тиквичките се нарязват на дълги ленти и мариноват в за около 20 мин.в подготвена смес от:

½ к.чашка зехтин

1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 с.л. нарязан магданоз

сол и черен пипер, на вкус

Начин на приготвя:

Загрява се грил тиган или скара и леко се изпичат маринованите тиквички. 

Докато се мариноват тиквичките се сварява червената киноа: Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата /1/4 ч.чаша сурова/ да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата, половин чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура. 

Кускусът също се подготвя паралелно по указанието на производителя – използвах био кускус със зеленчуци – 1 част /1 ч.чаша/ кускус към 2 части зеленчуков бульон и ври 5минути без капак.

Смесват се сварената кина и сварен кускус, след което се до овкусява с нарязан магданоз, 1ч.л.лимонов сок, 1 ч.л. лимон кора, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. С получената плънка се покриват грилованите тиквички, в средата се поставя парче чипс спанак и завиват на рулца.

Чеснов „млечен” кашу сос от пасирани ¼ ч.чаша кашу /накиснато за около 8 часа във вода/, 1 с.л. нарязани пресни подправки, пресован чесън, лимонов сок и сол на вкус на вкус, разредени до желаната гъстота с ядково мляко или вода.

Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.