fbpx

Разпространява се по сухите каменливи склонове и редките гори в предпланинските райони на страната до 1500 м надморска височина.

Дрянът е ниско дърво или храст с кафенозеленикави клони. Листата са срещуположни, яйцевидни, заострени, целокрайни. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия, с 4-листна чашка, 4-листно венче и 4 тичинки. Плодовете са червени, продълговати, месести, с цилиндрична костилка и стипчив сладко-кисел вкус. Цъфти през февруари-март.

Използуваемата част на дряна са плодовете, брани след пълното им узряване (когато станат червени), през август-октомври. Те се държат да омекнат, след което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 70°C. Изсушените дренки имат червен цвят и стипчив сладко-кисел вкус. Допустимата влажност е 13%. Опаковат се в торби. Пазят се в сухо и проветриво помещение.

Химичният състав на дрянът е от гликозида корнин, дъбилни и горчиви вещества, плодови киселини, захари, витамин С и К и др.

Лечебното действие и приложение на изсушените дренки е да действат запичащо, кръвоспиращо и температуропонижаващо. Прилагат се при лечение на диарии, блатна треска и др.

В Българската народна медицина дренките се препоръчват още при кръвоизливи от стомаха и червата, при температура и трескави състояния и др., а корите от младите клонки – при блатна треска и за жабурене при болки във венците.

Начинът на употреба е следният: 50 г дренки се варят 15 мин. в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете). От корите 1 кафена лъжичка се вари 10 мин. в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използва за жабурене.

Sale!
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

3.99 лв.
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

4.99 лв.
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

5.99 лв.
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

4.99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.