fbpx

Когато слънцето залязва и семействата се събират около масата, има специално ястие, което заема централно място по време на Рош Хашана, еврейската Нова година – Хала. Повече от просто плетен хляб, Challah е символ на традиция, общност и сладкото начало на новата година.

Сърцето на тържеството
Рош Хашана, фестивалът, който бележи началото на еврейските големи свети дни, е време за размисъл, молитва и събиране с любимите хора. В основата на този празник е празничната трапеза, където всяко ястие носи значение. Сред тях Challah се отличава не само с вкуса си, но и с богатата символика, която носи.

Плитка на символизма
Хала, красиво сплетен хляб, е богат на значение. Самата плитка представлява единство и приемственост, символизирайки взаимосвързаността на семейството, общността и поколенията, които са дошли преди това. Тъй като всяка нишка се преплита, тя служи като напомняне за връзките, които укрепват през това време на размисъл и обновяване.

Сладостта на една Нова година
Една от отличителните черти на Rosh Hashanah Challah е неговата сладост. За разлика от обикновения хляб, на който обикновено се наслаждавате през цялата година, Challah за този повод често се обогатява с мед, стафиди или други сладки съставки. Добавянето на сладост символизира надеждата за сладка и ползотворна нова година, изпълнена с радост, просперитет и доброта.

Традиционни форми и символи
Отвъд плетения дизайн, Challah често приема други форми и символи. Някои семейства оформят Challah в кръгла, навита форма, представяща цикличния характер на живота и непрекъснатия цикъл на сезоните. Други могат да добавят декоративна гарнитура от семена, символизиращи изобилието и плодородието, които желаят през следващата година.

Благословии и ритуали
Докато Challah се представя на масата на Рош Хашана, се рецитират поредица от значими благословии. Актът на разчупване на хляба заедно означава единство и споделени благословии за следващата година. Това е момент с дълбоко значение, свързващ настоящето с минали и бъдещи поколения.

Печем заедно, създаваме спомени
Част от красотата на Challah на Рош Хашана е традицията да се пече заедно. Семействата се събират в кухнята, предавайки рецепти от поколение на поколение. Актът на създаване на Challah се превръща в ценен ритуал, насърчавайки усещането за приемственост и любов, които проникват в дома.

Заключение: Сладко начало на Новата година
Тъй като ароматът на прясно изпечена хала изпълва въздуха, това е повече от просто възхитителен аромат – това е аромат на традиция, общност и обещание за сладка нова година. Rosh Hashanah Challah е повече от ястие; това е символ на надежда, единство и трайни връзки, които свързват семейства и общности. И така, докато разчупвате хляба този Рош Хашана, нека сладостта на Хала въведе година, изпълнена с радост, благословии и чувство за принадлежност. L’Shana Tova – за добра и сладка година! 🍞🍯✨

Sale!
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

3.99 лв.
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

4.99 лв.
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

5.99 лв.
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

4.99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.