fbpx

Жълтото цвете от нашето детството ни глухарчето, може да ни спаси от куп неприятности. Необходимо е единствено да знаем по какъв начин да го използваме и разбира се, кога точно да посегнем към него.

Билката глухарче е много здравословна известна e от древността, наричано е „балсам на слънчевите лъчи”. Според народните приказки това е билката която сбъдва желания. Орисана е от горските самодиви, да радва да е полезна, цяло лято да краси поляните и косите на момите.Тя е единствената, която цъфти на пролет и есен. От нея се плетат венци и се наричат се желания. Желания и молитви за любов, щастие, здраве …. и с едно подухване се изпращат по вятъра към небето. Вятъра да се върне със всичко поръчано. Смята се, че колкото са семенцата по пухкавия му калпак и колкото по-далеч отлетят, толкова и повече изобилие ще дойде при теб.

Въпреки че нашите баби приготвяли сиропи от глухарче, знаейки, че съдържа много лечебни вещества, това, което със сигурност не са знаели е, че коренът от глухарче може да помогне на болните от рак.

Билката глухарче се използва при проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система, за пречистване на организма, за подобряване обмяната на веществата.

Глухарчето помага при анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, липса на апетит, кожни проблеми, умора, ставни заболявания.

Коренът на глухарчето действа по-добре от химиотерапията, защото не  убива всички клетки, а атакува само мутиралите раковите клетки

В едно изследване на университета  в  Уиндзор Канада е установено, че  коренът от глухарче ефективно убива клетките с рак без никакви вредни странични прояви върху останалите тъкани в организма. Чаят от глухарче действа на засегнатите от рак клетки, така че те се разпадат в продължение на 48 часа, а за това време нито една нова здрава клетка в организма не се разболява, установило изследването. Смята се, че продължителното лечение с корен на глухарче може да унищожи раковите клетки при болните пациенти и заради тези неочаквани резултати, екипът от експерти е получил допълнителна поддръжка, за да продължи с изследвания на тази билка.

Рецепти:

Приготвяне на чай от глухарче :

За чай се използват се всички части на глухарчето, които могат да са пресни или сушени.

Взимат се 2 ч. л. листа и корени от глухарче и се варят в 300 мл. вода за 10 мин. Пие се по 2-3 чаши дневно.

При слабо храносмилане или жлъчна секреция :

2 ч. л. ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Прецежда се и се изпива по малко на глътки за един ден.

При чернодробни заболявания :

2 с. л. листа се варят 5 мин в 500 г вода. След прецеждане се пие по 100 г от течността преди хранене.

При диабет :

Взимат се по 50 г корени от глухарчета и листа от мента и по 150 г стръкове жаблек, бобчета от зелен фасул и листа от черна боровинка. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 мл кипяща вода, ври 3 мин и се оставя да престои 20 мин. Извлекът се пие 6 пъти дневно – по 80 мл 15 мин преди хранене и 30 мин след хранене.

При бъбречни възпаления и задържане на течности :

1 с. л. сушени листа от глухарчета се запарва с 1 чаена чаша вряла вода и се оставя за 10 минути. Пие се по една чаша сутрин и вечер.

При понижен тонус :

Печени корени от глухарчета се смилат и смесват с конфитюр. Взима се 10 дена по една супена лъжица преди ядене.

При проблеми с бъбреците и за пречистване на кръвта :

8 шепи цвят от глухарчета се поставят в тенджера с вода и се загряват бавно до кипване. Врят половин час и се оставят за една нощ. Прецежда се и извлекът се поставя на котлона с 2 кг нерафинирана захар. Бърка се с дървена лопатка на слаб огън (около 70 градуса °С), без да завира. Добавя се един нарязан на резени лимон, който след няколко часа се изважда. Тенджерата се оставя на котлона на слаб огъни отворена и водата се изпарява бавно, докато се постигне гъстотата на пресен пчелен мед. След това се ядат по 3-4 с. л. на ден.

За здраве

Салата – бомба от витамини

Събират се листа от глухарче и се накисват за 30 мин в подсолена хладка вода, за да се отстрани горчивината. После се нарязват, посоляват и подправят със зехтин и лимон. Към тях се прибавят малко нарязан зелен лук, магданоз, копър и маслини.

Салата с яйце

Нарязват се листа от глухарче и зелен лук, добавят се нарязани на ситно кисела краставичка и варено яйце. Посолява се, разбърква се и се подправя със сметана. Може да се добави и растително масло.

Салата с мед и орехи

Към нарязани на ситно листа от глухарче се добавят счукани орехи и мед и се подправя със сок от лимон и с малко сол.

Кафе

Изсушени корени от глухарчета се изпичат във фурна, докато придобият кафяв цвят, и се смилат с кафемелачка. Смесват се с равни части смляна цикория и ечемик. При поднасяне се добавя една супена лъжица мляко или сметана.

Подправка за супа

Изкиснати в подсолена вода листа от глухарче се отцеждат и нарязват на ситно. Добавят се лимонов сок, копър и магданоз. Получената смес е чудесна подправка за супи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.