fbpx

Домашно приготвените сапуни имат нежна консистенция, заради почти минималната химия в тях. Плавят кожата мека и добре хидратирана. В комбинация с билки имат още по-добри показатели. Ментата съдържа вещества, които имат успокояващо, обезболяващо, противовъзпалително действие и спират развитието на повечето бактерии. В същото време има и охлаждащо действие, така, че сапунът е изключително подходящ за летните жеги, а ароматът много свеж.

Във всеки сапун се съдържа сода каустик, затова правенето на сапун не е за деца и се прави с повишено внимание! Сода каустика, разгражда кожата, затова винаги се работи с ръкавици, маска, дрехи с дълги ръкави и предпазни очила! Сапуна се изчаква да узрее минимум четири седмици преди да започне да се използва, тъй като в началото има високо Ph, което с времето се нормализира!

Какво ще ви е необходимо за около 15 сапуна:

  • 120 мл. дестилирана вода
  • 30 мл. зехтин
  • 175 мл.  кокосово масло
  • 60 г сода каустик на кристали или люспи
  •  1 с.л. зелена глина
  •  ½ с.л. спирулина 
  • 1 с.л. овесени трици
  • 15 капки етерично масло от евкалипт
  • 15 капки етерично масло от мента
  • Листа сушена мента

Начин на приготвяне:

1. Започва се с облеклото , слагат се ръкавици, маска и престилка, с които да работите през цялото време. В никакъв случай те не се свалят! Ако се напръскате по кожата случайно изпръскате със сода каустик, моментално избършете с кърпа, напоена с оцет, за да избегнете изгаряне или друга реакция!.

2. В голям съд на водна баня се смесва зехтина и кокосово масло.

3. Отделно от тази смес в стъклена купа сложете дестилираната вода  – в никакъв случай не използвайте метална!!! Към нея се добавят бавно кристалите сода, добавяйте ги бавно , докато те се разтворят. Бъркайте с дървена бъркалка. В никакъв случай с метална! При този процес се отделя топлина, сместа се оставя да се охлади  на балкон или навън за да няма вредни изпаренията в стаята.

4. Измерете с термометър и двете двете смеси – трябва да са около 36-37 градуса, и тогава внимателно и бавно изсипете содата и водата в съда със зехтина и кокосовото масло. Бърка се интензивно в продължение на минута, докато получите консистенция, подобна на гъста боза.

5. Към тази боза се добавят  зелената глина, спирулината, овесените трици и етеричните масла от мента и евкалипт. Най-накрая се добавят и листата сушена подправка.

6. Сместа се изсипва в голям предварително приготвен съд или калъп омазнен със зехтин. След изсипването на сместа, отгоре отново се полива  със зехтин и остава за 24 часа. След това, докато сместа е още мека, се изрязват калъпи в правоъгълна форма, но без да докосвате сапуна! Винаги работете с ръкавици!

7. Готовия сапун се оставя да се охлади и зрее без да се пипа в продължение на месец. След месец можете да го пробвате, като първо тествайте като си измиете ръцете как се чувствате и ако всичко е наред се насладете, на охлаждащото му действие в знойните летни жеги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.