fbpx

Пищни и сексапилни барманки въоръжени с чаши, пълни с пиво и покрити с пяна… Мъже в тиролски дрехи, които пеят песни. Духови оркестри свирят на заден план и вурстове кипят далеч на върха на грила.

Ето това може да бъде само Октоберфест.

Празнуването на баварската пиво култура се превърна в световен феномен, като купонджиите от целия свят се стичат до местните Мюнхенски палатки за бира, за да се пренесат в забележителностите, звуците и вкусовете на Германия.

Фестивалът става все по-популярен в цялата страна и в цял свят с всяка изминала година.

Какво е Октоберфест?

През октомври 1810 г. в Мюнхен беше организиран огромен фестивал, за да се отпразнува брака на краля на Бавария Людвиг-I с принцеса Тереза ​​Сакско-Хилдбургхаузен. Бяха организирани конни надбягвания, музика, танци и всякакви тържества, всичко в чест на младоженците.

По всяка вероятност, това трябва да е било едно незабравимо и изключително тържество – защото от тогава до сега то се провежда всяка година.

Отбелязва се всяка година около годишнината от сватбата, като модерният Октоберфест е едно от най-големите събития в германския културен календар, както и най-популярният бирен фестивал, открит навсякъде по света.

Най-големият празник на Октоберфест извън Германия, който се провежда е в Онтарио, и е средно с около 700 000 посетители всяка година, докато и в Бразилия също не изостават…

Кога е тазгодишният фестивал?

Фестивалът продължава малко повече от две седмици и обикновено се провежда между края на септември и началото на октомври.

Тази година официалният Октоберфест ще продължи от събота 21 септември до неделя 6 октомври. Докато Октоберфестите по други места от света – обикновено се придържат твърдо към графика на фестивала в Мюнхен, има и някои други места които разнообразяват с точните им дати и не са особено точни.

Какво се случва на фестивала?

Без да се опитват да намекват, че Октоберфест се отнася за бирата, през 2013 г. беше изчислено, че по време на фестивалите са се консумирали около 7 милиона литра бира, което е равно на около три олимпийски басейна. Това количество е изконсумирано само в Мюнхен.

За да е пивка цялата тази бира, шатрите на фестивала обикновено са изпълнени с аромати на традиционното баварско готвене. Шницел, кисело зеле и всякакъв вид местни немски гозби се сервират, като някои международни фестивали използват местните Баварски хранителни продукти, за да пресъздадат същата атмосфера и очарователни впечатления.

Духът на Октоберфест е далеч по-жив от обичайния бирен фестивал, въпреки че – с музика, варираща от традиционните шлагери до съвременните мелодии, фестивалът наистина се развива, след като напитките текат като из ведро…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.