fbpx

Бързо и ефикасно възстановяване с компреси и лапи с подправки

Употребяват се при някои болестни процеси, като циреи, възпаления и отоци на кожата, натъртвания и пр., когато е потребна продължителна топлина за облекчаване на болките или за ускоряване на нагноителния и оздравителния процес. За тази цел обикновено се поставят горещи лапи.

Лапа от ленено семе

Необходимото количество ленено семе се счуква на дребно (може смляно) и се сварява с вода, с прясно мляко, със зехтин или пък с разреден оцет в продължение на 15–20 минути. Получената гъста каша се поставя върху кърпа или в торбичка и докато е още търпимо гореща, се слага върху болната част. Отгоре се покрива с вълнена кърпа. Държи се четвърт до половин час. Обикновено се правят две торбички – едната стои на болното място, а другата се загрява. И когато първата лапа изстине, веднага се замества от втората. Една и съща ленена лапа може да се употреби два дни подред.

При силни болки при възрастни лененото семе се разбърква с вода, в която са варени три-четири макови глави.

При повърхностни възпаления на кожата повече помагат лапи от сварени картофи. Но тези лапи трябва да бъдат направени тънки.

Топла лапа от конопено семе

Приготовлява се и се употребява по същия начин, както и топлата лапа от ленено семе.

Топла лапа от шишарките на хмела

Тази лапа много смекчава и успокоява болките. Приготовлява се и се употребява по същия начин, както и лапата от ленено семе.

Лапа от бамя с мляко и захар

Необходимото количество прясна бамя (около 100 г) се сварява с 300 г мляко и една супена лъжица захар в продължение на около два часа, докато стане на гъста каша. Тази каша се поставя на болното място топла и се държи там като обикновен компрес с вълнена обвивка около 1/2 час.

Същата лапа може да се направи и с консервирана бамя или пък с изсушена. С консервираната бамя се постъпва, както при прясната. Сухата бамя се употребява така: взема се количество два пъти по-малко, отколкото прясната бамя, попарва се с толкова вряла вода, колкото е самата тя, и се оставя на печката да омекне. След това се прибавя двойно количество мляко и захар.

Тази лапа е много полезна при главоболие, тежки натъртвания и други.

Влажната топлина на горещата лапа може да се поддържа с топлината на термофор или обикновена грейка (гореща тухла, шише и пр.), които се поставят върху й. Действието на студената лапа е по-слабо.

Синапизми (хардалови лапи)

Синапът е едно от най-употребяваните от народа ни средства за общо или частично загряване на кожата.

1. Бързо действащ синапизъм. Прави се с прясно счукано или смляно синапово (бяло или червено) семе. Две супени лъжици синапово брашно се смесват с две супени лъжици обикновено брашно. Размесва се добре и се залива с малко обикновена вода, като се бърка, докато се получи рядка, тестовидна каша. С нож или с дръжката на лъжица синаповото тесто се размазва върху тънък пласт марля, тънка кърпа и пр., който се прегъва така, че синаповото тесто да дойде между двата пласта като в плик. Слага се върху болното място и се държи, докато кожата се зачерви силно – най-често около 10–15–20 минути в зависимост от индивидуалната (лична) бързина на кожната реакция, т. е. зачервяването. То се установява, като едно ъгълче от кърпата със синапа от време на време се повдига, за да се следи цветът на кожата. Добре е след снемане на синапа мястото да се измие с кърпа, натопена в топла вода, и след това да се намаже със зехтин.

Употребяват се готови синапови хартии. Те се поставят така: намокря се намазаната страна на синаповата хартия и се залепя на болното място. Държи се около 10 минути. Същата хартия може да се залепи веднага и на друго място.

2. Бавно действащ синапизъм. Счуква се необходимото количество синап (хардал) и добре се разбърква с равно количество смляна готварска сол и с толкова топъл оцет, колкото е потребно да стане тестовидна каша. Размазва се между два пласта тънко платно и се налага на болното място. Така приготвен, синапът може да стои без всякакви последици даже и на деца цяла нощ.

Хардаловите лапи се употребяват за предизвикване прилив на кръв към кожата за много болести: при пневмония, бронхопневмония, трахео-бронхити и др. – на гръдния кош, при главоболие – на краката и т. н. След свалянето на синаповите лапи добре е зачервеното място да се намазва с чист зехтин или с прясно масло.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..

За сладкарството

Ленено семе 50g

1.49 лв.

За сладкарството

Сусам черен 100g

8.99 лв.

Зърнени и мляни

Лук на прах

11.99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.