fbpx

Яденето на миди, включително различни видове морски дарове като скариди, раци, омари, миди и стриди, предлага широка гама от ползи за здравето поради техния богат на хранителни вещества състав. Ето някои от основните предимства на включването на миди в диетата ви:

Богат източник на протеини: черупчестите са отлични източници на висококачествен протеин, който е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите, подпомага растежа на мускулите и поддържа цялостното здраве на тялото.

Ниско съдържание на калории: черупчестите са с относително ниско съдържание на калории, което ги прави засищащ и благоприятен за теглото източник на протеини.

Ниско съдържание на мазнини: Повечето миди са с естествено ниско съдържание на мазнини, особено наситени мазнини, което ги прави полезен за сърцето избор, когато са приготвени без излишни добавени мазнини.

Омега-3 мастни киселини: Някои миди, като сьомга, скумрия и пъстърва, са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, да намалят риска от сърдечни заболявания и да поддържат здравето на мозъка.

Витамини и минерали: черупчестите са пълни с основни витамини и минерали, включително витамин B12, цинк, селен, йод и мед. Тези хранителни вещества играят жизненоважна роля в различни телесни функции, включително имунна подкрепа, когнитивна функция и здраве на щитовидната жлеза.

Желязо: Черупчести мекотели като миди са добри източници на желязо, което е необходимо за образуването на червени кръвни клетки и предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Мед: медта, съдържаща се в миди, подпомага образуването на колаген, подпомага усвояването на желязото и допринася за здравето на съединителната тъкан.

Селен: Селенът е антиоксидантен минерал, намиращ се в миди, който помага за защита на клетките от окислително увреждане и поддържа имунната система.

Витамин А: Някои миди, скариди и раци, осигуряват витамин А, който е от съществено значение за поддържане на здрава кожа, зрение и имунна система.

Йод: Йодът, изобилен в черупчестите, е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза и производството на хормони на щитовидната жлеза.

Холин: Холинът, присъстващ в миди, е важен за здравето на мозъка, функцията на черния дроб и структурата на клетъчната мембрана.

Здраве на храносмилането: Мидите съдържат диетични фибри, особено в мидите които могат да насърчат здравословното храносмилане.

Антиоксиданти: черупчестите са богати на антиоксиданти, включително астаксантин (намиращ се в скариди и омари), който може да помогне за защита срещу оксидативен стрес и да поддържа здравето на кожата.

Здраве на костите: Някои миди и консервирана сьомга с кости, осигуряват калций и витамин D, които са от съществено значение за здравето на костите.

Колаген: Колагенът се намира в миди, скариди и раци и може да допринесе за здравето на кожата, ставите и съединителната тъкан.

Здраве на сърцето: черупчестите мекотели са избор на здравословна храна поради ниското съдържание на наситени мазнини и високите нива на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 може да понижи нивата на триглицеридите, да намали кръвното налягане и да подобри цялостната сърдечна функция.

Управление на теглото: Комбинацията от висококачествен протеин и нискокалорично съдържание в черупчестите мекотели ги прави отличен избор за регулиране на теглото и може да помогне при загуба на тегло или поддържане чрез насърчаване на ситостта.

Имунна подкрепа: черупчестите са богати на основни минерали като цинк и селен, които са от решаващо значение за поддържането на силна имунна система. Тези минерали поддържат защитата на организма срещу инфекции и болести.

Противовъзпалителни свойства: Омега-3 мастните киселини, открити в някои видове миди, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, потенциално от полза за хора с възпалителни състояния като артрит.

Когнитивно здраве: Омега-3 мастните киселини в миди и стриди, се свързват с подобрена когнитивна функция и намален риск от когнитивен спад при по-възрастни хора.

Здраве на кожата: Антиоксидантите, витамините и минералите в черупчестите могат да допринесат за здрава кожа, като я предпазват от увреждане, причинено от UV лъчи и свободни радикали. Тези хранителни вещества могат също така да подпомогнат производството на колаген за младежки вид.

Функция на щитовидната жлеза: Йодът, микроелемент, изобилен в много видове миди, е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза и поддържането на правилната функция на щитовидната жлеза.

Намален риск от анемия: черупчести мекотели като миди са добри източници на хем желязо, силно усвоима форма на желязо, която може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Устойчив източник на протеин: Много видове миди се считат за екологично устойчиви източници на протеини, тъй като имат по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с някои наземни животновъдни стопанства.

Репутация на афродизиак: През цялата история някои миди, като стриди, са имали репутация на афродизиак, въпреки че научните доказателства в подкрепа на това твърдение са ограничени.

Разнообразни възможности за готвене: Мидите могат да бъдат включени в широка гама от ястия, от салати и паста до пържени картофи и яхнии с морски дарове, предлагайки кулинарна гъвкавост и вкус.

Важно е да консумирате миди като част от добре балансирана диета и да сте наясно с всякакви потенциални алергии или чувствителност. Хората с алергии към черупчести трябва да избягват напълно миди, тъй като алергичната реакция може да бъде тежка.

Когато купувате миди, особено ако не са отгледани във ферми, помислете за устойчивостта и потърсете морски дарове, които са добити отговорно за защита на морските екосистеми.

Както при всеки избор на диета, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да определите най-добрия начин да включите миди в диетата си въз основа на вашите индивидуални здравни цели и диетични предпочитания.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.