fbpx

Папата не обича да гледа телевизия. Сред любимите му занимания са четенето на книги, молитвите, срещите с различни хора по време на гости, а аудиенциите са ежедневното му занимание. Той е много скромен и се облича сам и семпло, предимно в бяло и се е отказал от традиционната папска одежда в червено, бръсне се сам, носи си куфара сам, не обича да му прислужват ако може да се справи самичък.  

За папата масата е мястото, на което можеш да слушаш, да демонстрираш обичта, вниманието и загрижеността си към близките. В своето детство той често обичал да готви за семейството си. Според малката му сестра, той обичал да ги събира на масата с традиционно ризото и топли калмари от които всички си облизвали пръстите.

Любимите му рецепти:

‘’Баня кауда”, “Гореща Баня” или „Топъл сос” е може би най-древното зимно пиемонтско ястие. То е изключително апетитно и вкусно. В съставките на соса влизат чесън, зехтин и рибки аншоа. В него се потапят най-различни видове зеленчуци – целина, червено цвекло на пара, печен лук, сурови или печени зеленчуци, та дори и ябълки. Характерното за този сос е, че се консумира докато е много горещ. Сервира се на всеки поотделно в специален съд със свещ под него, които поддържа соса непрекъснато топъл.

Рецепта за топлият сос:

Взимат се 10-тина скалидки чесън и се почистват. Поставя се в литър прясно мляко и се сварява, след което се оставя на тих огън да къкри за около час. Когато мине това време скалидките са вадят от млякото и намачкват с вилица, към тях се добавят 0,75 л. зехтин и 250 г солени рибки аншоа. Сместа се загрява и бърка докато всички съставки включително и рибките се разтворят напълно и създадат кремообразна смес.

Пълнени калмари

Взимат се 4 калмара, които се изчистват добре – махат се пипалата и коста и се измиват. Пипалата се смилат и задушават в тиган с олио. Към тях се добавят 1 с. чесън, червен лют пипер и сол за 5 мин. Отделно  се запържват 100г, хлебни трохи, разбъркани в смес от 1 яйце, 1л. пармезан, магданоз и черен пипер. Двете смеси се смесват. С получената се пълнят  изпразнените калмари и се затварят с клечка за зъби. Запържват се в тиган за 2 мин. колкото да се запечатат. След това напръскайте с бяло вино и оставете да се готвят под капак още 20 мин. Сервират се обилно поръсени с магданоз.

Ризото по Пиемонтски- рецептата предадена от баба Роза

Ще ви е необходим 1 л предварително приготвен зеленчуков бульон. Отделно една глава лук се изчиства, нарязва на ситно и запържва в тенджера с бучка масло. Добавя се 250 г ориз, които се запържва за две минути. Полива се с половин чаша бяло вино и когато се изпари постепенно се добавя бульон. След около 15 мин ориза се маха от огъня, посолява и отгоре му се слага парченце масло 4 л пармезан с които се обърква добре.

Асадо – типичното аржентинско печено месо.

Два кг. говежди ребра се натриват с едра сол и се оставят да починат за около половин час. Към тях се приготвя специален сос наречен чимичури. За него се начуква връзка магданоз, добавя се към него риган, 2 дафинови листа, червен лют пипер и скилидка чесън. Когато всичко се размеси добре се прибавят  олио и оцет. Връщате се към месото, като го поставяте в тава, намазана с олио, и го печете за час и половина на температура 150 градуса. Като мине това време месото се вади и запича върху гореща скара за още 10-15 мин. Сервира се със соса чимичури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.