fbpx

Смесените бани се правят с отварки (чайове) от няколко растения. Билките за тези бани обикновено се варят в известно количество вода, като предварително се заливат с вряща вода. Различават се следните видове бани.

Баня с отварка от трина (цвета на сеното, трефил, трина, сенни отпадъци)

Малка торбичка, напълнена с трина (100–200 г), се потопява в съд с кипяща вода и се оставя в него (не на огъня) да престои похлупена поне 1/2 час. Тази отварка се смесва с приготвената вече топла вода във ваната, като се долива до нужната температура (35–36°С). Продължителността на банята е от 5 до 20 минути. Тази баня е лесно изпълнима, невинна и много добра за затопляне на тялото. И здравите могат да се ползват от нея през всяко време. Тя усилва кръвообращението, действа добре при хронични бронхити и др. Полезна е за закаляване на децата зимно време. Най-лековита е трината, събрана от балканско сено.

Баня с отварка от овесена слама

Прави се така: доста голяма връзка (200–250 г) овесена слама се натопява в съд с кипяща вода и се оставя в него на огъня да ври в течение на половин час. С отварката се прави баня, както с отварка от трина. Тази баня е полезна при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, ревматични страдания и др.

Баня с отварка от борови или хвойнови клонки

Тази баня се приготовлява по следния начин: събират се борови игли (колкото са по-пресни, толкова по-добре), ситно нарязани клончета и насечени елхови шишарки (3–4 двойни шепи), вари се половин час. Отварката се оставя да престои похлупена още половин час. Тази баня действа добре при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, освежава кожата и я укрепва. Тази баня с приятен аромат е особено полезна за слаби деца и стари хора с бронхити. Температурата и продължителността са същите.

Баня с отварка от корените на дилянка (валериана)

Прави се така: в съд с кипяща вода се пускат изсушени корени на дилянка – за възрастни една двойна шепа, а за деца – една стиска. Оставя се да ври половин час. След това съдът се маха от огъня и се оставя да престои захлупен половин час. По-нататък банята се прави както банята с трина. Тази баня е много полезна както за деца, така и за възрастни, за болни от сънна болест и други нервни заболявания. Банята трае половин час, но може да продължи и повече. Температурата на водата е обикновено 35–37°С. Тази баня е в състояние да премахне или най-малкото да направи търпими разни видове кожни сърбежи. Освен това тя прави кожата по-еластична и освобождава порите от мазнини.

Баня с отварка от орехови листа и морска сол

Тази баня се прави, като в обикновена вода, в която ще се къпе детето, се слага малко морска сол и се добавя отварка от орехова шума, приготвена така: 200 г зелени или 100 г сушени листа от орех се варят в 2 л вода, докато остане наполовина, и се прецежда. Температурата и продължителността на банята са както предишните. Полезна е при рахит и бронхит.

Баня с отварка от дъбови кори

Един килограм дъбови кори се измиват с четка и се варят в 6 л вода, докато остане наполовина. Получената отварка се прецежда и налива към другата вода във ваната (корито). Температурата на водата е 35–37°С, а продължителността 10–20 минути. Полезна е при кожни заболявания.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.