fbpx

Храните, с които се храним, ни поддържат в равновесие — нито прекалено кисели, нито прекалено алкални. Един от начините да поддържаме стабилността на организма си като система е да проверяваме киселинността на урината си с помощта на pH-индикаторна хартия всяка сутрин. Идеалният резултат е 6,8. Отклоненията от тази стойност означава, че храната, с която се храним, е или прекалено кисела (под 6,8), или прекалено алкална (над 6,8). Киселите храни са особено вредни, тъй като водят до многобройни заболявания. Изключването на тези храни и приемането на повече плодове и зеленчуци на тяхно място ще подсилят организма.

Въглехидратен комплекс

Подмладяващата диета включва високо съдържание на въглехидрати, като зърнените храни, бобовите, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. Много от тях се консумират сурови или в състояние, близко до естественото, и не са ненужно преработвани или повторно сготвени. Пърженето е сведено до минимум, задушаването е приемливо. Много малко или изобщо не се приемат животински протеини и рядко се използват мазнини. Само 10–15 калории трябва да се получават от мазнини.

Комплексът от въглехидрати ни помага по няколко начина. Първо, той е богат на целулоза и по този начин предпазва от обичайните страдания, свързани със стареенето: запек, хемороиди, чревни заболявания, язви, високо кръвно налягане, рак на дебелото и правото черво, общо отравяне на организма. Той също така е богат на фитохимикали, антиоксидантни вещества, намиращи се в растенията, които ни помагат да се предпазим от болести като рака, артрита и сърдечните заболявания, от бръчките и старческите петна.

С подлагането ни на диета, основана на въглехидратите, ние се чувстваме не само по-здрави, но и изглеждаме по-добре. Повечето хора увеличават теглото си с възрастта, защото метаболизмът им се забавя. Комплексът от въглехидрати решава проблема, защото е бързо смилаем. Тридесет минути след приемането на храна, състояща се от ориз и зеленчуци, тялото започва да я изгаря с максимална скорост — процес, продължаващ от 2½ до 3 часа. Разбира се, когато храните се консумират без мазни или сметанени сосове. Но това не означава, че храната трябва да е лека. Много готварски книги показват как храната може да бъде подправена и гарнирана.

Как храната може да сведе до минимум бръчките? Бетакаротинът от морковите и другите жълти/оранжеви зеленчуци влиза през външната мембрана на клетките и оказва известна защита от вредата на слънчевите лъчи. Братовчедът на това вещество, ликопенът, е два пъти по-силен. Ликопенът е веществото, което дава червеният цвят на динята, домата и червения грейпфрут. Според изследванията ликопенът прониква през външната мембрана на клетките на кожата и я защитава от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Зелени храни

Зелените растения са богати на хлорофил, абсолютен пречистващ кръвта агент. Хлорофилът е познат с лечебното си действие върху различни инфекции на дихателната система и може да неутрализира действието на различни замърсители, като вторично тютюнопушене, дизелово гориво, въглищен прах. В допълнение на това те могат да повишат стойностите на киселинното pH. Следователно храната се абсорбира по-добре и антиоксидантите са в състояние да повишат ефикасността на своята дейност и да засилят имунната система. Това, от друга страна, е ключовият аспект на забавяне на процеса на стареене.

Като идеални източници на хлорофил може да приемете ечемика и житото. Те имат високо съдържание на супероксид дисмутаза — антиоксидантен ензим, който извежда свободните радикали от тялото, а те са много по-богати на минерали, аминокиселини и микроелементи от повечето растения.

Морски зеленчуци и водорасли

Може и да не са често употребявани в домакинството думи, но трябва да знаете, че морските зеленчуци дулс, келп и нори са извънредно богати на минерали, особено на калций, йод, калий и магнезий, а също така и на микроелементи. Келпът може да възстанови равновесието на тироидния метаболизъм. В резултат се поддържа теглото, и се възстановяват много състояния, причинени от тироидален дисбаланс, включително стомашни и дихателни неразположения.

Спирулината и хлорелата са едноклетъчни водорасли, богати на хлорофил, витамини, минерали и аминокиселини. Тези храни помагат при защитата на клетките и увеличават енергията им. С изграждането и подсилването на клетките те противодействат на стареенето.

Чесън и лук

Тези две растения са здравословните суперзвезди, защото съдържат серни съединения, оказващи противораково и противоостаряващо действие.

Вода и сок

Чистата вода е незаменима част от добрия хранителен режим, но повечето хора не я приемат в достатъчно количество. Това е важно, защото приемането на по-малко от оптималното количество вода може да причини обезводняване на мозъка, причинявайки симптомите на старческо слабоумие при възрастните. Осем чаши дневно е необходимият минимум. В допълнение като постоянна част от хранителния режим трябва да се приемат пресни, богати на ензими сокове.

Антиоксидантни добавки

С намаляването на вредата от свободните радикали антиоксидантите ни помагат да останем млади, жизнени и продуктивни през целия си живот. Някои антиоксиданти се произвеждат естествено от организма, но за да предизвикаме възстановяване, трябва да ги приемем допълнително като на хранителни добавки. Ето списъка на хранителните вещества, които трябва да приемаме ежедневно:

Витамин A — 1000–3000 IU на едно хранене. Изследванията на кръвта могат да определят дали човек приема излишно количество от витамин A, което може да е токсично.

Бетакаротин — над 25000 IU на хранене. Бетакаротинът е нетоксичен прекурсор на витамин A, който забавя процеса на стареене и намалява риска от рак.

Биофлавоноиди — минимум 75 мг три пъти дневно екстракт от гроздови семена, един от най-силните антиоксиданти.

Витамин C — 3000–5000 мг разделен на дози през деня. За борба със заболяванията се дават по-големи дози перорално и интравенозно. Витамин C има силно подсилващо действие върху имунната система. Когато витамин C се комбинира с витамин A и E, а също и с рибофлавин и бетакаротин, намалява рискът от катаракта (перде на очите) и макуларна (на очната макула) дегенерация.

Витамин E — 400–800 IU дневно, приеман с основното ядене. Витамин E е най-полезен в естествената си форма (като смесен токоферол или D-алфа токоферол). Избягвайте синтетичната му форма (dl-алфа токоферол).

Селений — 100 мкг на хранене. Селенът е необходим за производството на гутатоион пероксидаза — антиоксидантен ензим, защитаващ организма от вредата от свободните радикали. Важен е и при предпазването от рак и кардиомегалия (разширяване на сърцето, което причинява преждевременно стареене и ранна смърт).

Цинк — 30–50 мг дневно. Цинкът подхранва над 100 ензимни системи в мозъка, както и други системи в тялото. Незаменим е при образуването на стомашна киселина. При липса на необходимото количество цинк се наблюдава синдром на маладсорбция. Повечето възрастни хора изпитват недостиг на цинк.

НАДН — 2,5 мг дневно. НАДН е съкращение от никотинамид аденин динуклеотид. Той е мощен антиоксидант и е известен като коензим Q1. Всяка жива клетка съдържа НАДН и там той играе централна роля в произвеждането на енергия. Стареенето се свързва със загубата на енергия, дължаща се на увеличената клетъчна дегенерация, и смърт. НАДН помага на клетката да оцелее и да се засили. Препоръчва се ри загуба на паметта, както и пи лечение на Алцхаймер и други деменции, Паркинсон и хореа на Хънтингтън.

Минерали и ензими

Минералите могат да се намерят във всяка част от организма ни. Те са в нашите тъкани, кръв и кости. Те помагат в произвеждането на хормони, както и в предаването на нервния импулс и балансират енергията ни. Много са малко органите, които могат да работят изправно без тях.

Изпитваме нужда да приемаме минерали, за да се поддържа равновесието в тялото. Ако липсват незаменимите минерали, организмът започва да усвоява вредните елементи, като олово, алуминий, живак в стремежа си да компенсира дефицита. Да се поддържа равновесието означава също да се намалят случаите на дегенеративни заболявания, свързани със стареенето, като артрити и остеопороза. Артритите започват с недостиг на калций, магнезий и електролити. Остеопорозата е резултат от извличането на минерални вещества от костите, когато има недостиг от тях в кръвта.

Тъй като непълноценните почви вече не съдържат пълния спектър от минерални вещества, се явява необходимостта от приемане на минерални добавки. Най-добре е да се приемат кристалоподобни минерални вещества. Те са много фини и преминават през клетъчната стена, навлизат във вътрешността на клетката, поддържат кръглата форма на клетката чрез осмотичното й налягане. Това предпазва клетката от вредното въздействие на свободните радикали.

Още по-важни са ензимите — катализатори, които стимулират всички клетъчни процеси. Без правилното функциониране на ензимите витамините и минералите не могат да извършват дейността си. Преди водоразтворимите витамини A, D, E и K да бъдат разградени например, те се нуждаят от ензима липаза. С други думи, те са частично изведени от тялото. Богати на ензими са суровите храни и особено соковете. Но за да се увеличи нивото на ензимите в бъдеще, те трябва да се приемат като хранителни добавки, отново за препоръчване е кристалоподобната форма.

Антиоксидантните ензими се произвеждат естествено от тялото и включват супероксид дисмутаза, глутатион и каталаза. За да се поддържа високо нивото на производството на ензими, са необходими достатъчно количество минерали. 

Билки

Билките ни помагат да устоим на болестите, като засилват имунната ни система, така че да сме в състояние да се предпазим от нашественици от всякакъв вид. Те представляват важна част от всяка програма за борба с процеса на стареене и може да се приемат във вид на капсули, прах, чай или тинктури.

Фо-ти тиен

Това е букет от китайски билки, които подмладяват ендокринната система, поддържайки половите жлези в най-добра форма през целия живот. Тази рецепта възстановява жизнеността на нервните клетки и поддържа чистотата на кръвта.

Чесън

Чесънът има многостранно благотворно влияние и трябва да се използва от всички. Предпазва сърцето и черния дроб и може да действа профилактично на рака. Притежава антивирусни, антибактериални, антиартритни и антипаразитни свойства. Поддържайки силна имунната система, чесънът помага на тялото да се пребори с дегенеративните сили.

Гинко билоба

Листата на гинкото произлизат от най-старите дървесни видове на планетата. Уникалните им свойства са спомогнали за оцеляването им през вековете и някои казват, че точно те могат да помогнат на хората да забавят процеса на стареене. Гинкото е познато с положителното си въздействие върху микрокръвообращението, най-вече в мозъка. По тази причина може да се счита за идеална билка за пациенти с Алцхаймер. Според клиничните изследвания пациентите, страдащи от това заболяване, подобряват състоянието си при приемане на билката три пъти дневно. Гинко се използва също и за облекчаване на други симптоми на стареенето, свързани с лошото кръвообращение: главоболие, вертиго, шум в ушите, виене на свят, студенина и изтръпване на крайниците, схващане и намалена способност за ходене на дълги разстояния.

Жен-шен

Китайците тачат жен-шена от древността, считайки действието му за изключително подмладяващо, за афродизиак и за подобряващо на повечето състояния. Точно тази способност да помага при различни състояния може да се дължи на факта, че жен-шенът, е адаптоген, което означава, че действа съвместно с тялото за коригиране на равновесието в организма. Например, ако кръвното налягане е прекалено високо, помага за свалянето му, а ако е прекалено ниско — за покачването му.

Съществуват няколко типа жен-шен на съвременния пазар и е важно да правим разлика между тях. Корейският (червен) жен-шен е много лют и е подходящ за хора, студени по натура. Съща така се смята, че билката подсилва сексуалния жар и по тази причина не се препоръчва за хора над 45 години. Китайският (бял) жен-шен е по-мек, а американският жен-шен е студен и помага при горещи или възпалителни състояния. Американският жен-шен поддържа храносмилането, бъбречната функция и общата жизненост.

Готу кола

Слоновете — животни, познати с прекрасната си памет и дълъг живот, се хранят с готу кола. Подобно на тях хората, приемащи готу кола, могат да очакват дълголетие, добра памет и острота на мисълта.

Сарсапарила

Тази билка съдържа фитоестрогени — растителни съединения, които заместват естрогена и действат като прекурсори при производството на полови хормони и надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите. Тези фитоестрогени също така действат като прекурсори на произвеждания от надбъбречните жлези хормон DHEA, един от хормоните, предпазващи от стареене.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.