fbpx

Названието му идва от латински- lavare (мия) и подсказва антисептичните и хигиенни свойства на лавандулата. Във времената в който още не е бил познат сапунът тази билка е използвана за  при пране и почистване.

В древния свят лавандулата, както и някои други ароматни треви, имала голямо религиозно, културно и търговско значение. Древните египтяни отглеждали лавандула, която наричали индийски класове, в свещената градина на Тива. Скъпите благовония от лавандула били важни за международната търговия и съпровождали знатните хора през целия им живот и дори след смъртта – лавандула използвали при балсамирането. През 1922 година в запечатаните урни с благовония на Тутанкамон били намерени остатъци от лавандула, а ароматът им се запазил 3000 години.

Една от християнските легенди гласи, че Бог  за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула за наслада на душата.

Според езика на цветята лавандулата е символ на отдадеността, предаността и съпричастието. Асоциира се с невинност и непорочност. Смята се, че носи късмет, затова е предпочитана като подарък. Говори се, че предпазва от завист и зли сили. Подарява се и на двойка влюбени като пожелание за семейно щастие.

С разширяването на Римската империя лавандулата попада в централна Европа. През средновековието, лавандулата преминала в категорията на свещено растение. Приписвали й възможност да плаши дявола и вещиците, затова растението станало задължителен атрибут при ръкополагането на свещениците. Суеверните хора  носили кръстчета от изсушени съцветия или ги закачвали на входа на жилището си. През Ренесанса лавандулата се е използвала в  първите парфюми, заедно с розмарин. През барока заради ярките си цветове и лесното отглеждане, то започнало да разкрасява и градините на дворците, а от там да навлиза масово и в кухнята.

В днешно време  лавандулата и маслото от нея се използват в композиции за вана, в ароматерапиятата и като добавка в кремове и масажни масла за успокоение, сваляне на стреса и за емоционално равновесие. Смята се, че ароматът на лавандулата помага при главоболие и болки в ставите, а маслото спомага за заздравяване на рани от изгаряне. Сухите цветове и листа от лавандула се използват в бита за освежаване на помещения и гардероби, за ароматизиране на спално бельо и облекло, срещу молци и други насекоми.

Цветове от лавандула добавят за аромат в печива, мармалади, в мед, захар и сол. Според японско изследване съдържащото се в лавандулата вещество наречено линалол, терпенов алкохол, премахва напрежението от организма. Можете да разпръснете лавандула из цялата стая или ако имате време, да се накиснете във вана с лавандулово масло, за да релаксирате.

Лавандуловия аромат се дължи на молекулите на линалола, които стимулират обонятелния нерв в мозъка и имат балансиращ ефект върху централната нервна система. Това прави лавандулата много добро решение за лечение на паника, стрес, отпадналост, истерия, тревожност и депресия. Изследователите са открили, че лавандулата увеличава производството на определени мозъчни вълни, които са свързани с отдих и спокойствие. Нанесете лавандулово масло с масажиращи движения от двете страна на гръбначния стълб, поставете го за инхалация или вдишайте миризмата му от хартиена салфетка.

Лавандуловото масло спомага за ограничаване на нервните импулси, които предават сигналите за болка. Нанасяйте маслото за облекчаване на чувството на сърбеж и дразнене от ухапвания и ужилвания от насекоми.

Добавянето на лавандулово масло във водата на ваната не само ще ароматизира приятно цялата баня, а и ще облекчи мускулните болки, включително артрит, ишиас и навяхвания. Миризмата на лавандула облекчава безпокойството и напрежението. Добавете 10 капки масло във водата и се потопете във ваната.

Не е случайно, че лавандулата участва както универсална съставка във възглавниците. Тя има успокояващо действие, което спомага за здравословен сън. Няколко капки върху калъфката са много ефективни за някой, който сънува кошмари.

През 1910 г. френският химик Рене Морис Гатефос забелязва, че когато при изгаряне засегнатите зони се третират с лавандулово масло, процесът на зарастване на раните се ускорява. Това откритите предизвиква изследвания в областта на фитотерапията, за да се разберат възможностите на етеричните масла. Поставете една- две капки лавандулово масло върху изгорените зони, за да облекчите болката от изгореното веднага. Дискомфортът от слънчеви изгаряния може да бъде редуциран с компрес от студен лавандулов чай.

Лавандулата има естествено антибактериално, антисептично и регулиращо действие, което я прави идеално решение за лечение на акне и други възпалителни кожни проблеми, като екзема и псориазис. Използва се също и за намаляване на белезите от пъпки. Добавете 10 капки масло в 50 мл екстракт от хамамелис и нанесете с леки потупващи движения върху петната и пъпките.

Лавандулата съдържа танини, които убиват бактериите и предотвратяват инфектирането на раните. Добавете 10 капки масло от лавандула в половин чаша вода и промийте раната с разтвора.

Кралица Елизабет I е казвала, че лавандуловият чай има много добър ефект върху честите главоболия на владетелката. За премахване на главоболието или при мигрена нанесете лавандулово масло върху слепоочията с масажиращи движения или пийте чай от лавандула.

Лекарите препоръчват чай от лавандула, ако имате раздразнителен стомах. Той има спазматично действие, като помага мускулите на храносмилателния тракт да се отпуснат и предотвратява спазмите на стомаха и червата. За да приготвите чай от лавандула смесете една чаена лъжичка от пресни цветове или една чаена лъжица изсушена лавандула в една чаша вряла вода, оставете за 10- 13 минути да се запари, след това прецедете и добавете мед.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.