fbpx

Доналд Тръмп е американски бизнесмен, телевизионна личност и политик, който е бил 45-ият президент на Съединените щати от 20 януари 2017 г. до 20 януари 2021 г. Той е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк.

Преди да влезе в политиката, Тръмп беше известен предимно като предприемач на недвижими имоти и бизнесмен. Той наследи бизнес с недвижими имоти от баща си и го разшири в различни начинания, включително хотели, курорти, голф игрища и брандирани имоти по целия свят. Тръмп получи признание и чрез участието си в риалити телевизията като водещ на шоуто “The Apprentice” и неговия спин-оф “The Celebrity Apprentice”.

През 2015 г. Тръмп обяви своята кандидатура за президент като републиканец. Кампанията му се фокусира върху въпроси като имиграцията, търговията и икономиката, представяйки се като политически аутсайдер и обещавайки „да направим Америка велика отново“. Въпреки че се сблъска с противоречия и критики, той си осигури номинацията на републиканците и в крайна сметка победи кандидата на демократите Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г.

По време на своето президентство Тръмп реализира няколко политически инициативи, включително данъчна реформа, усилия за дерегулация, реформа на наказателното правосъдие и промени в имиграционните политики. Той също така преследва по-протекционистична позиция по отношение на търговията, като предоговаря споразумения като NAFTA (Северноамериканско споразумение за свободна търговия) и прилага тарифи върху вносни стоки.

Президентството на Тръмп беше белязано от поляризиращ и неконвенционален стил на лидерство, често предизвикващ интензивен дебат и обществен контрол. Неговото президентство се характеризира със значителна политическа поляризация, както вътрешен, така и международен. Мандатът на Тръмп също беше белязан от противоречия, включително разследвания за руска намеса в изборите през 2016 г., процедури по импийчмънт и разногласия.

Политическа принадлежност: Доналд Тръмп се кандидатира за президент като републиканец и стана номиниран от Републиканската партия през 2016 г. Политическите му възгледи са описани като популистки и националистически, с акцент върху икономическия протекционизъм, имиграционната реформа и желанието за по-настоятелна външна политика политика.

Присъствие в социалните медии: Тръмп стана известен с активното си използване на социални медии, особено Twitter, където често споделяше своите мисли, мнения и политически съобщения. Неговите туитове често генерираха значително внимание и противоречия, допринасяйки за неговия нефилтриран и директен стил на комуникация.

Външна политика: Тръмп преследва подход „Америка на първо място“ във външната политика, като се застъпваше за защита на американските интереси и предоговаряне на международни споразумения. Забележителни външнополитически действия по време на неговото президентство включват оттегляне от Парижкото споразумение за изменението на климата, предоговаряне на търговски споразумения като USMCA (Споразумение САЩ-Мексико-Канада) и ангажиране в дипломатически усилия със Северна Корея.

Процедура по импийчмънт: Тръмп беше импийчмънт два пъти от Камарата на представителите на САЩ, първо през декември 2019 г. по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса във връзка със скандала в Украйна, а след това отново през януари 2021 г. по обвинения в подстрекаване към бунт след щурма на Капитолия на САЩ от тълпа негови поддръжници. Той обаче беше оправдан от Сената и в двата процеса за импийчмънт.

Отговор на пандемията COVID-19: Администрацията на Тръмп беше изправена пред значителни предизвикателства и критики по отношение на отговора си на пандемията COVID-19. Справянето с кризата, включително наличието на тестове, разпространението на ваксини и съобщенията за общественото здраве, беше тема на интензивен дебат и контрол.

Президентски избори през 2020 г.: Доналд Тръмп се кандидатира за преизбиране през 2020 г., но беше победен от кандидата на демократите Джо Байдън. Тръмп оспори изборните резултати, твърдейки широко разпространени измами на гласоподавателите, без да предостави съществени доказателства. Бяха заведени многобройни съдебни обжалвания, но те не промениха резултата и Байдън беше встъпил в длъжност като 46-ия президент на Съединените щати.

Преход на властта: Преходът на властта от Доналд Тръмп към Джо Байдън на 20 януари 2021 г. беше белязан от противоречия. Отказът на Тръмп да признае изборите и твърденията му за изборни измами допринесоха за един силно спорен и безпрецедентен период в американската политика.

Назначения във Върховния съд: По време на своето президентство Тръмп имаше възможност да номинира и потвърди трима съдии във Върховния съд на Съединените щати. Неговите назначения включват Нийл Горсуч през 2017 г., Брет Кавано през 2018 г. и Ейми Кони Барет през 2020 г. Тези назначения оказаха значително влияние върху оформянето на идеологическия състав на Съда.

Закон за намаляване на данъците и работни места: През 2017 г. Тръмп подписа Закона за намаляване на данъците и заетостта в закон. Законодателството имаше за цел да намали ставките на корпоративния данък, да опрости данъчния кодекс и да предостави данъчни облекчения за физически лица. Поддръжниците твърдяха, че това ще стимулира икономическия растеж, докато критиците изразиха опасения относно потенциалното въздействие върху неравенството в доходите и националния дълг.

Имиграционна и гранична политика: Имиграцията беше важен проблем по време на президентството на Тръмп. Той преследва по-строги имиграционни политики, включително усилия за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико за справяне с нелегалната имиграция. Администрацията му приложи противоречиви политики като политиката на „нулева толерантност“, което доведе до разделяне на семействата на границата.

Търговия и мита: Тръмп възприе по-протекционистки подход към търговията, като даде приоритет на американските индустрии и работни места. Администрацията му наложи мита върху вносни стоки, особено от Китай, като част от усилията да се справи с това, което той смяташе за нечестни търговски практики. Тези търговски спорове доведоха до напрежение с различни страни и предизвикаха опасения относно стабилността на световната търговия.

Реформа на наказателното правосъдие: Тръмп подписа Закона за първата стъпка в закон през 2018 г., двупартиен законопроект за реформа на наказателното правосъдие, насочен към намаляване на рецидивизма и реформиране на някои аспекти на федералната система за наказателно правосъдие. Законодателството имаше за цел да осигури подкрепа за рехабилитационни програми, да облекчи някои задължителни минимални присъди и да насърчи успешната реинтеграция на правонарушителите в обществото.

Близкоизточни мирни споразумения: Администрацията на Тръмп улесни дипломатическите споразумения между Израел и няколко арабски нации, включително Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Тези споразумения, известни като Споразуменията на Ейбрахам, имаха за цел да нормализират отношенията и да засилят сътрудничеството в различни области.

Отговор на протести и граждански вълнения: Тръмп беше изправен пред значителни предизвикателства, свързани с протести и граждански вълнения, включително демонстрации срещу расовата несправедливост и полицейската бруталност. Отговорите му на тези събития, включително използването на федерални сили и неговата реторика, породиха дебат и противоречия.

Оттегляне от международни споразумения: Администрацията на Тръмп взе забележителни решения за оттегляне на Съединените щати от няколко международни споразумения, включително Парижкото споразумение за изменението на климата, ядрената сделка с Иран (Съвместен всеобхватен план за действие) и Договора за ядрените сили със среден обсег ( Договор INF) с Русия. Тези действия предизвикаха международна критика и загриженост за глобалното въздействие.

Северна Корея: Тръмп участва в поредица от високопоставени срещи и преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в опит да се справи с дългогодишния проблем с програмата за ядрени оръжия на Северна Корея. Въпреки че срещите предизвикаха медийно внимание, преговорите не доведоха до цялостно споразумение за денуклеаризация.

Налагане на санкции: Администрацията на Тръмп използва икономическите санкции като инструмент на външната политика, като наложи санкции на няколко държави, включително Иран, Венецуела, Русия и Северна Корея. Тези действия имаха за цел да упражнят натиск върху тези държави и да постигнат политически цели, но също така предизвикаха дебати относно ефективността и непредвидените последици от подобни мерки.

Отношения с НАТО и съюзниците: Тръмп често критикува страните-членки на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор) за това, което смята за недостатъчни разходи за отбрана. Неговите забележки повдигнаха въпроси за бъдещето на алианса и предизвикаха някои опасения сред съюзниците на САЩ относно ангажимента за колективна отбрана.

Социални и културни разделения: Президентството на Тръмп съвпадна с период на засилени социални и културни разделения в Съединените щати. Дебатите и протестите по въпроси като расовото неравенство, полицейската бруталност, имиграцията и правата на LGBTQ+ се засилиха по време на неговия мандат, отразявайки дълбоко вкоренените разделения в страната.

Социални медии и комуникации: Използването на социални медии от Тръмп, особено Twitter, беше определяща характеристика на неговото президентство. Неговият директен и нефилтриран стил на комуникация, често характеризиран с противоречиви изявления и политически съобщения, генерира значително внимание и обществен дебат.

Връзка с медиите: Тръмп имаше спорни отношения с медиите през цялото си президентство. Той често критикува основните медии, като често ги нарича “фалшиви новини”. Тази динамика подхрани продължаващите дебати за ролята на медиите в едно демократично общество и доведе до дискусии относно журналистическата почтеност и разпространението на дезинформация.

Противоречиви забележки и активност в Twitter: Публичните забележки на Тръмп и използването на Twitter често предизвикват противоречия. Той беше известен с това, че правеше провокативни и поляризиращи изявления, понякога използвайки унизителен език или участвайки в лични нападки. Използването на Twitter му позволи да заобиколи традиционните медийни канали и да комуникира директно със своите поддръжници и обществеността.

Маршът на жените и движението #MeToo: През 2017 г., след встъпването в длъжност на Тръмп, Маршът на жените се проведе в различни градове по света. Шествието имаше за цел да се застъпи за правата на жените, да протестира срещу политиките на Тръмп и да насърчи равенството между половете. Движението #MeToo набра скорост по време на неговото президентство, хвърляйки светлина върху проблемите на сексуалния тормоз и насилието.

Номинации и потвърждение във Върховния съд: В допълнение към тримата съдии от Върховния съд, назначени по време на неговото президентство (споменати по-рано), Тръмп имаше възможността да номинира и утвърди множество федерални съдии на различни нива, включително апелативни и окръжни съдилища. Това промени съдебната система и имаше дългосрочни последици за правните тълкувания и решения на САЩ.

Разследване на Мюлер: Специалният прокурор Робърт Мюлер ръководи разследване на руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и възможна координация с кампанията на Тръмп. Разследването доведе до подробен доклад, известен като Доклада на Мюлер, който очерта различни констатации, но не установи престъпен заговор между кампанията на Тръмп и Русия.

Оспорвани избори и преход на властта: Президентските избори през 2020 г. между Доналд Тръмп и Джо Байдън доведоха до силно спорен и оспорван процес. Тръмп и неговият правен екип оспориха изборните резултати, твърдейки широко разпространени измами на гласоподавателите, но многобройни правни оспорвания бяха отхвърлени поради липса на доказателства. Преминаването на властта към президента Джо Байдън беше белязано от повишено напрежение и предизвикателства пред легитимността на изборите.

Тези допълнителни точки предоставят допълнителна представа за някои ключови моменти и противоречия по време на президентството на Доналд Тръмп. Важно е да се отбележи, че мненията и гледните точки относно неговото президентство продължават да бъдат различни, отразявайки сложния и многостранен характер на политиката и управлението.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.