fbpx

Евгений Пригожин е руски бизнесмен и предприемач. Роден е на 1 юни 1961 г. в Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Пригожин спечели значително внимание и противоречия поради връзката си с частната военна компания, известна като Wagner Group, и предполагаемите му връзки с руското правителство.

Пригожин за пръв път придобива известност като ресторантьор и предприемач в сферата на общественото хранене през 90-те години на миналия век, създавайки успешен бизнес в Санкт Петербург. Неговата компания, Concord Catering, в крайна сметка разшири дейността си, за да включи хранителни услуги за училища и руската армия.

През последните години името на Пригожин стана по-широко известно поради предполагаемото му участие в различни противоречиви дейности. Той е посочен като близък сътрудник на руския президент Владимир Путин и е наричан “главният готвач на Путин” в медийни съобщения. Връзките на Пригожин с руското правителство са били обект на спекулации и разследване както от местни, така и от международни субекти.

Едно от най-забележителните начинания, свързани с Пригожин, е Wagner Group. Wagner Group е частна военна компания, за която се твърди, че е участвала в конфликти в страни като Украйна и Сирия. Въпреки че руското правителство отрече преки връзки с групата Вагнер, имаше твърдения, че Пригожин е участвал във финансирането и подкрепата на дейностите на групата.

Пригожин и неговият бизнес са изправени пред международни санкции от Съединените щати и Европейския съюз поради обвинения за намеса в избори, кибератаки и други дестабилизиращи дейности. Тези обвинения, включително опитите за влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г., доведоха до повишен контрол и внимание върху Пригожин и неговите бизнес операции.

Агенция за интернет изследвания: Евгений Пригожин е свързан с Агенцията за интернет изследвания (IRA), руска компания, обвинена в провеждане на дезинформационни кампании в социалните медийни платформи, за да повлияе на общественото мнение, особено по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Твърди се, че ИРА е участвала в разпространението на разделящо съдържание и дезинформация, за да сее раздор сред американците.

Ферма за тролове в Санкт Петербург: Пригожин е свързван с „ферма за тролове“, разположена в Санкт Петербург, Русия. Съоръжението, известно още като „Фабрика за специални проекти“, е обвинено в наемане на хора за създаване и разпространение на онлайн съдържание с цел влияние върху общественото мнение и манипулиране на политически дискусии в Русия и в чужбина.

Санкции и правни действия: Пригожин и свързаните с него субекти са изправени пред санкции и правни действия от няколко държави. Съединените щати, например, наложиха санкции на Пригожин лично и на неговите компании, включително Concord Management and Consulting, за предполагаема намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Европейският съюз също така наложи санкции на него и свързаните с него лица за предполагаемото им участие в дестабилизиращи дейности.

Бизнес начинания: В допълнение към бизнеса си с кетъринг и ресторантьорство, Пригожин е участвал в различни начинания, включително минно дело, енергетика и медии. Той е инвестирал в компании, работещи в сектори като добив на петрол, кетъринг услуги и медийно производство.

Лично богатство и влияние: Съобщава се, че бизнес начинанията и предполагаемите връзки на Пригожин са допринесли за неговото лично богатство и влияние в руското общество. Оценките на нетната му стойност варират значително, като цифрите варират от стотици милиони до милиарди долари. Известно е, че Пригожин е домакин на важни събития, включително банкети и конференции, на които са присъствали влиятелни фигури от руската политика и бизнес.

Wagner Group и военни дейности: Пригожин е свързан с Wagner Group, частна военна компания, която оперира в зони на конфликт. Съобщава се, че групата Вагнер е участвала във военни операции в страни като Украйна и Сирия. Твърди се, че Пригожин е осигурявал финансиране и подкрепа на групата, въпреки че точното естество и степен на участието му остават спорни.

Африкански предприятия: Пригожин разшири бизнес дейността си в Африка, особено в страни като Судан и Централноафриканската република (ЦАР). Докладите сочат, че той е установил минни интереси и договори, свързани със сигурността в тези региони. Дейностите на Пригожин в Африка привлякоха вниманието и предизвикаха опасения относно влиянието на Русия на континента.

Политически връзки: Пригожин е свързван с руското правителство и президента Владимир Путин. Той е описан като поддържащ близки отношения с Путин и някои доклади сочат, че той е действал като посредник за Путин в различни начинания. Пригожин е участвал в организирането на събития за Путин, включително Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Операции за влияние и дезинформация: Пригожин и свързаните с него субекти са обвинени в участие в операции за влияние и кампании за дезинформация, както в страната, така и в международен план. Твърди се, че тези кампании имат за цел да оформят общественото мнение, да популяризират проруски наративи и да посеят раздор в целевите страни. Подобни дейности привлякоха внимание и критика от правителства и медийни организации.

Правни проблеми: Пригожин е изправен пред правни проблеми и обвинения в различни юрисдикции. В Съединените щати той беше обвинен от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаемата му роля в руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Въпреки това, като физическо лице, пребиваващо в Русия, той е извън обсега на властите на САЩ и не е изправен пред съд.

Бизнес начинания в Санкт Петербург: Евгений Пригожин първоначално придоби известност през 90-те години на миналия век чрез бизнеса си с кетъринг и ресторантьорство в Санкт Петербург, Русия. Неговата компания Concord Catering предоставя кетъринг услуги на училища, фирми и руската армия. Бизнесът на Пригожин се разширява и той създава мрежа от ресторанти и компании за хранителни услуги.

Готвачът на Путин: Пригожин си спечели прозвището „Готвачът на Путин“ поради предполагаемите си близки връзки с руския президент Владимир Путин. Някои доклади предполагат, че Пригожин е участвал в кетъринг обслужването на официални държавни събития и е организирал частни вечери за Путин и чуждестранни високопоставени лица. Степента на личните им отношения и влиянието им върху дейността на Пригожин остава обект на спекулации.

Медийни и пропагандни операции: Пригожин е свързан с медии, които популяризират проруски наративи в страната и в чужбина. Един такъв изход е Агенцията за интернет изследвания (IRA), която беше обвинена в участие в онлайн кампании за дезинформация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Твърди се, че ИРА е наела хора за създаване и разпространение на разделящо съдържание в социалните медийни платформи, за да повлияе на общественото мнение.

Правни казуси и санкции: Пригожин и свързаните с него субекти са изправени пред правни предизвикателства и международни санкции. Той е обвинен от Министерството на правосъдието на САЩ за предполагаемото му участие в руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Освен това Европейският съюз и Съединените щати наложиха санкции на Пригожин и неговите компании, позовавайки се на предполагаемото му участие в дестабилизиращи дейности.

Хуманитарни инициативи: Пригожин е участвал в благотворителни и хуманитарни инициативи в Русия. Подпомагал е проекти в области като образование, здравеопазване и спорт. Тези инициативи включват създаването на кулинарно училище и финансирането на детска спортна програма.

Бизнес империя: Пригожин е участвал в разнообразни бизнес начинания извън кетъринга и медиите. Съобщава се, че неговата бизнес империя включва инвестиции в сектори като минно дело, телекомуникации, строителство и селско стопанство. Чрез своите компании той е осигурил държавни поръчки и е проучвал различни бизнес възможности, разширявайки своето влияние и богатство.

Wagner Group и наемнически дейности: Пригожин е свързан с Wagner Group, частна военна компания, известна с участието си в конфликти в чужбина. Групата Вагнер е обвинена в набиране и разполагане на наемници в страни като Украйна, Сирия и Либия. Докладите показват, че Пригожин е предоставил финансова подкрепа на групата, въпреки че естеството и степента на участието му остават спорни.

Международни операции за влияние: Дейностите на Пригожин се простират отвъд Русия, с твърдения за участие в операции за влияние в други страни. Например мрежите му са обвинени в опити за намеса в избори в африкански страни, като Мадагаскар и Судан. Тези операции породиха опасения относно по-широката стратегия на Русия да разшири влиянието си в световен мащаб.

Съдебни производства и откази: Пригожин е бил изправен пред съдебни дела и обвинения в различни юрисдикции, включително Съединените щати. Въпреки това той последователно отрича всякакви нарушения и твърди, че обвиненията срещу него и бизнеса му са политически мотивирани. Въпреки съдебните предизвикателства, Пригожин остава влиятелен и продължава да участва в различни начинания.

Важно е да се отбележи, че предоставената тук информация се основава на налични доклади и твърдения. Поради секретния характер на някои от дейностите на Пригожин и сложната мрежа от връзки, някои подробности може да останат неразкрити или да бъдат обект на текущо разследване.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.