fbpx

Живовлякът е изключително, полезен има антисептично и кръвосъсирващо действие. Прочиства кръвта и подпомага функциите на черният дроб. успокоява чревният тракт и почиства рани. За храна по-често се използва широколистният живовляк.  От младите крехки листа се приготвят салати, могат да се добавят към супи ,  омлети, пюрета, зеленчукови ястия и др. 

Салата от червено зеле и живовляк. 

Продукти: 500 гр . червено зеле , 250 гр . млади листа от живовляк , 2 листа от  целина,   3‐4  супени  лъжици  олио,  лимонов  сок,  4  твърдо  сварени  яйца,  черни  и  зелени  маслини за украса, сол. 

Почистените и ситно нарязани листа от живовляк и от целина се смесват с  нарязаното на тънки ивички зеле.  Салатата се посолява, подправя се обилно с лимонов сок и се разбърква. Оформя  се в чиния за сервиране и се залива с олиото. Отгоре се нареждат варените яйца,  нарязани на половинки. Наоколо се нареждат черни и зелени маслини. 

Салата от живовляк и коприва. 

Продукти: 500 гр. млади листа от живовляк, 250 гр. млади връхчета от коприва,   1 глава лук , 50 гр . настърган хрян, 2 твърдо сварени яйца, 100 гр . гъсто кисело  мляко, сол. 

Измитите листа на живовляка и копривата се пускат за 1÷2 минути в кипяща  вода, след което се отцеждат и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно и се  смесват  с  нарязания  на  дребно  лук,  нарязаните  на  кубчета  варени  яйца  и  настъргания хрян.  Салатата се разбърква, оформя се в чиния за сервиране и се залива с киселото  мляко, разбито със сол на вкус. 

Супа от живовляк и киселец. 

Продукти: 800 гр. млади листа от живовляк, 200 гр. киселец, 1 главичка лук,   1 малък морков, 1 корен магданоз, 2 супени лъжици олио, 1 дафинов лист, сол. 

Измитите листа на живовляка се задушават с малко вода , докато поомекнат.  Отцеждат се и се смилат с месомелачка или в каната на кухненския робот.  Лукът, магданозеният корен и морковът се почистват , нарязват се на дребни  кубчета и се запържват в мазнината. Добавя се пюрето от живовляк и сместа се  загрява, като се разбърква . След това се залива с 1 л . гореща вода и се вари 20  минути на тих огън. Накрая се добавят ситно нарязаният киселец и дафиновият  лист.  Супата се посолява на вкус и се доварява още 10 минути. Поднася се топла. По  желание може да се поръси със ситно нарязано варено яйце. 

Зърнени и мляни

Каджун 50g

4.99 лв.
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Бъзак плод - 50 гр.
2.99 лв.
×