fbpx

Живовлякът е изключително, полезен има антисептично и кръвосъсирващо действие. Прочиства кръвта и подпомага функциите на черният дроб. успокоява чревният тракт и почиства рани. За храна по-често се използва широколистният живовляк.  От младите крехки листа се приготвят салати, могат да се добавят към супи ,  омлети, пюрета, зеленчукови ястия и др. 

Салата от червено зеле и живовляк. 

Продукти: 500 гр . червено зеле , 250 гр . млади листа от живовляк , 2 листа от  целина,   3‐4  супени  лъжици  олио,  лимонов  сок,  4  твърдо  сварени  яйца,  черни  и  зелени  маслини за украса, сол. 

Почистените и ситно нарязани листа от живовляк и от целина се смесват с  нарязаното на тънки ивички зеле.  Салатата се посолява, подправя се обилно с лимонов сок и се разбърква. Оформя  се в чиния за сервиране и се залива с олиото. Отгоре се нареждат варените яйца,  нарязани на половинки. Наоколо се нареждат черни и зелени маслини. 

Салата от живовляк и коприва. 

Продукти: 500 гр. млади листа от живовляк, 250 гр. млади връхчета от коприва,   1 глава лук , 50 гр . настърган хрян, 2 твърдо сварени яйца, 100 гр . гъсто кисело  мляко, сол. 

Измитите листа на живовляка и копривата се пускат за 1÷2 минути в кипяща  вода, след което се отцеждат и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно и се  смесват  с  нарязания  на  дребно  лук,  нарязаните  на  кубчета  варени  яйца  и  настъргания хрян.  Салатата се разбърква, оформя се в чиния за сервиране и се залива с киселото  мляко, разбито със сол на вкус. 

Супа от живовляк и киселец. 

Продукти: 800 гр. млади листа от живовляк, 200 гр. киселец, 1 главичка лук,   1 малък морков, 1 корен магданоз, 2 супени лъжици олио, 1 дафинов лист, сол. 

Измитите листа на живовляка се задушават с малко вода , докато поомекнат.  Отцеждат се и се смилат с месомелачка или в каната на кухненския робот.  Лукът, магданозеният корен и морковът се почистват , нарязват се на дребни  кубчета и се запържват в мазнината. Добавя се пюрето от живовляк и сместа се  загрява, като се разбърква . След това се залива с 1 л . гореща вода и се вари 20  минути на тих огън. Накрая се добавят ситно нарязаният киселец и дафиновият  лист.  Супата се посолява на вкус и се доварява още 10 минути. Поднася се топла. По  желание може да се поръси със ситно нарязано варено яйце. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.