fbpx

“Истинското щастие всеки си изгражда сам, като чрез чувствата си стане независим от съдбата”.

Александър фон Хумболдт

Всъщност какво е щастието в живота на мъжа? Според дефиницията на психолозите това е неволева, траеща няколко секунди реакция, позитивно моментно изживяване, независимо дали е оргазъм или захапано парче шоколад. Всичко, което съзнателно или несъзнателно усещаме, е плод на редица комплексни процеси, протичащи в нашия мозък. По същия начин и способността да “усещаме” щастие е химична реакция между хормони и нервни влакна, извършваща се в централната нервна система. “Отговорни” за тези реакции са хормонът серотонин и невротрансмиторът (пренасящ нервните импулси по химичен път) допамин.

Ясно е, че допаминът е хормонът на радостта при мъжете. Колкото повече серотонин произвежда нашето тяло, толкова по-радостни, с положителна нагласа и еуфорични сме ние. Хормонът играе важна роля за психологическата ни стабилност, влияе върху начина ни на хранене, върху денонощния ритъм на тялото и сексуалното поведение, контролира чувството ни за болка.

Недостигът на серотонин може да доведе до нарушения в съня и да демотивира мъжа.

Хормонът възниква от аминокиселината л-триптофан в различни тъкани на тялото, включително и в мозъка. Освен че изпълнява функцията на преносител на нервни импулси, той играе важна роля в процесите на кръвосъсирването и в дейността на храносмилателната система.

Подобно на норадреналина, серотонинът пренася нервните импулси от клетка на клетка. Когато един неврон (нервна клетка) е във възбудено състояние той произвежда в синапсите си (нервните окончания) серотонин, който се отделя от клетката и достига до съседната. Тук разположените по мембраната рецептори го поемат, вкарват го в самата клетка, където серотонинът води до образуването на електричен потенциал. Колкото повече рецептори по клетъчната мембрана се активират, толкова по-силен е импулсът.

Клинични изследвания показват, че мъже в депресивни настроения произвеждат недостатъчни количества серотонин или пък притежават твърде малко клетки, които използват хормона като посредник за предаване на импулси. Различни вещества могат да активират отделянето на серотонин – естрогените например допълнително блокират и неговото разграждане, така че концентрацията му в междуклетъчното пространство и в клетката се увеличава.

Редица съвременни медикаменти се базират върху антидепресивните качества на серотонина. Най-новите лекарства за терапия на депресията се наричат селективни блокатори на обратното приемане на хормона. Те повишават концентрацията му (и концентрацията на норадреналина) в междуклетъчното пространство – такива са например флуксетинът и серопрамът.

Едно изследване на 70 пациенти от психиатрична клиника в Берлин, направили опит за самоубийство, показва ниски серотонинови нива в организма им. Приемането на лекарства, повишаващи концентрацията на хормона, значително подобрило самочувствието на пациентите. “Навярно в скоро време ще можем да провеждаме профилактика на самоубийствата чрез медикаменти” – обобщава Бернд Аренс, ръководител на проучването.

Щастието идва от шоколада

По-рано за лечение на депресиите се е прилагал дори Л-триптофан – прекурсор на серотонина. Той се съдържа и в шоколада – едно обяснение защо стресирани мъже нерядко посягат към него. Доказано е, че шоколадът увеличава серотониновите нива в кръвта. От друга страна, слънчевата светлина през лятото блокира разграждането на серотонина, докато през зимата, по време на кратките дни и дългите нощи, той бързо се разгражда. С всичките си отрицателни страни, тъй като съдържа въглехидрати и мазнини, шоколадът блокира разграждането на хормона в организма.

Серотонинът има и друг ефект – намаляването на телесното тегло. Още в края на 80-те години бе потърсена връзка между серотонина и разстройствата в храненето, сред които например е булимията. Като хипотетична верига бе посочена възможността чрез булимията да се стимулира инсулиновата секреция и по този начин да се увеличава триптофанът. Засега обаче това не е доказано клинично.

Последно проучване от Юта (САЩ) твърди, че серотонинът е в състояние да стимулира сомнамбулизма. Освен това твърде високите нива на хормона в кръвта водят до намаляване на концентрацията и отслабване на паметта.

Предстои да бъдат разгадани и други качества и странични ефекти на серотонина. Ясно е обаче, че участието му в регулацията на редица психични процеси при мъжете е значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Комплект подправки за КЕТО диета 1
47.91 лв.
×
Комплект подправки за КЕТО диета 1Черен пипер млян супер качество 50g
20.97 лв.
Комплект подправки КАПИТАНЪТ
37.94 лв.
×
Комплект подправки КАПИТАНЪТПодправка за вино за 1,5литра
15.98 лв.
Комплект подправки КАПИТАНЪТЧерен пипер млян супер качество 50g
13.98 лв.
Комплект подправки КАПИТАНЪТПодправка за скара 50g
7.98 лв.
Комплект подправки ШЕФ ГОТВАЧ
17.97 лв.
×
Комплект подправки ШЕФ ГОТВАЧТика масала 50g
5.99 лв.
Комплект подправки ШЕФ ГОТВАЧЕстрагон 50g
5.99 лв.
Комплект подправки ШЕФ ГОТВАЧПипер меланж 50g
5.99 лв.
Комплект подправки БУЛГАР
38.91 лв.
×
Комплект подправки БУЛГАРЧубрица ронена 50g
11.97 лв.
Комплект подправки БУЛГАРЛют пипер млян 50g
14.97 лв.
Комплект подправки БУЛГАРКимион млян 50g
11.97 лв.
Какао тъмно 50g
11.98 лв.
×
Домати сушени 50g
9.98 лв.
×
Комплект подправки НАСЛЕДСТВОТО НА ДЯДО
15.97 лв.
×
Златни фибри Храна за здравето на стомаха, червата и перисталтиката №11+
7.99 лв.
×
Елда зелена 100г
7.38 лв.
×