fbpx

Правилната употреба на есенциалните масла може да ни помогне да преодолеем много физически и психически състояния, свързани със стареенето. Често пъти те ни действат като чувствителна алтернатива на лекарствата с нежелателни странични въздействия, защото, за разлика от тях есенциалните масла са естествени субстанции, които тялото приема с готовност. Те оказват благотворно влияние на психично ниво и същевременно ни карат да се чувстваме отпуснати и приповдигнати. Ето някои състояния, които често сполетяват възрастните хора, и някои есенцални масла, които могат да им подейства облекчаващо:

Безсъние

Есенциалното масло, използвано, за да предизвика сън, е лавандуловото (Lavandulla officinalis). Тя може да се изпари и да се вдиша от кожата или да се добави към лосион носител и да се масажира около раменете (около 12 капки на 4 течни унции). Друго сънотворно есенциално масло е бергамотовото (Citrus begamia), майорановото (Organium majorana), римска лайка (Anthemis nobilis), лимон (Citrus limon) и илан-илан (Cananga odorata).

Лошо храносмилане

Храносмилателните неразположения често могат да се преодолеят с употребата на есенциални масла перорално, но това може да се прави само под наблюдението на клиничен ароматотерапевт. Чай с есенциални масла може да се приготви с добавката на една или две капки от специфичното масло в чая заедно с чаената торбичка. Кимионът (Carum carvi) е идеалният избор и може да се приема заедно с горчив портокал. Също полезен за храносмилането е сладкият копър (Foeniculum vulgare dulce), който е силен и може да се използва само в комбинация с други масла под наблюдението на ароматотерапевт.

Артрити

Обезболяващите противовъзпалителни масла помагат за облекчаване на мускулните болки и артрита. Те включват кориандър (Coriandrum sativum), хвойна (Juniperus communis), розмарин (Rosemarinus officinalis) и Melaleuca viridiflora.

Загуба на паметта

Розмаринът и лютивата мента (Mentha piperita) са меки стимулатори на нервната система, познати със засилващото си действие върху паметта. Други подходящи масла включват тамян, роза и градински чай. Най-добър ефект се получава при инхалации, но тези масла също така могат да се добавят и към водата за къпане или да бъдат масажирани в косата, ръцете или краката.

Намаляване на стреса

Стресът претоварва надбъбречната система и е основният причинител за преждевременното стареене и ранна смърт. В нашето забързано време ние трябва да направим съзнателно усилие да забавим и открием удоволствието от живота. Много методи помагат на разума да превъзмогне стреса, включително и дълбокото дишане, тай чи, йога, медитацията, ци гун, мантрас, масажи, рейки, а и биоенергитичното зареждане.

Един от тези методи, рейки, представлява силен инструмент в тази област. Терминът за универсалната жизнена сила е японски и рейки е форма на терапевтичен подход, действащ разширяващо и канализиращо на тази енергия. Тази техника, подобно на акупунктурата, се съсредоточава върху централните меридиани или енергийните пътища и привържениците й използват способностите й да отблокира физическите и емоционалните пътища, да предизвика обща релаксация и да повиши възстановяването от стрес и наранявания.

Какво да се избягва

Поддържането ни млади и здрави е акт на равновесие, който изисква да компенсираме милиардите фактори, нарушава и равновесието ни. Такива като храната и химичните вещества, които изкуствено стимулират енергията и свалят защитата на тялото (кафе, наркотици, цигари и алкохол, токсини, намиращи се в околната среда, които действат на имунната система, и лекарства, които маскират симптомите, като антиациди, диуретици или аспирин). Много важно е също така да се освободим от предупрежденията относно стареенето и вместо това да останем активни. Накрая нека помним, че не трябва да оставим стреса да унищожи най-доброто от нас.

Обобщение

Всеки един метод, който отстранява токсините, които натрупваме ежедневно, забавя процеса на стареене. Някои методи на дезинтоксикация са гладуването със сокове, хелацио-терапията, промиването на дебелото черво, упражненията, кожното разтриване, сауната и употребата на билки.

Лабораторните изследвания могат да ни научат кои системи се нуждаят от подсилване и следователно кои хранителни вещества са полезни.

Хранителният режим е този, който балансира нашето pH. Най-добрите храни са плодове, зеленчуци, сърнени храни, бобови храни, ядки и семена.

Антиоксидантните добавки ни поддържат млади, като намаляват вредата от свободните радикали. Това включва витамин A, бетакаротин, витамин C, витамин E, селен, цинк и НАДН.

Билките, които забавят процеса на стареене, включват фо-ти тиен, чесън, гинко билоба, жен-шен и готу кола.

Есенциалните масла могат да облекчат обичайните състояния, свързани със стареенето, включително безсънието, неправилното храносмилане, артрита и загубата на паметта.

Намаляването на стреса е от съществено значение за намаляването на процеса на стареене и за профилактиката на дегенеративните заболявания.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.