fbpx

Заболяването се характеризира с недостиг на въздух или бронхиални спазми, които причиняват задух с удължено издишване и шум. Може да бъде причинено от възпаление на бронхите, психологически фактори, алергии, инфекции, туберкулоза и разстройства на нервната система. С това се обяснява бързата проява на астматични пристъпи в резултат на рефлексно дразнене, умора, невропсихични травми, хормонални промени. Астмата се характеризира с пристъпи на задух или недостиг на въздух, дължащи се на спазъм на бронхите често в мокро и студено време. Освен това пристъпите могат да бъдат причинени от резки промени в атмосферните условия (висока влажност, промени в атмосферното налягане, различни миризми, дим и т.н.). Пристъпът започва с кашлица, след това нараства задухът, чувството на стягане в гърдите, недостиг на въздух. Между пристъпите пациентите се чувстват задоволително. Сърдечната астма по проявата си е много подобна, но е в резултат от остра левокамерна недостатъчност и стагнация в съдовете на белите дробове поради тази причина. Често пристъпите на астма се проявяват през нощта, понякога са провокирани от физическо пренатоварване.

Рецепти:

1. Блатен ледум – 25 г; парлива малка коприва – 15 г. Всички билки се нарязват на ситно, разбъркват се добре. Сварете тази смес в литър вряла вода. Престояват в

съда, увит в кърпа, 3 часа и се прецежда. Вземайте по половин чаша, 5-6 пъти на ден. Използва се за лечение на бронхиална астма, настинки, ревматизъм, кашлица. След две седмици може да излекувате астмата, ако е в начален стадий. При коклюш децата могат да приемат

от настойката по една чаена лъжичка, 3-5 пъти на ден.

2. Ефедра – 40 г; лайка – 200 г; брезови пъпки — 60 г;. блатен ледум – 200 г. Всичко се нарязва на ситно, разбърква се добре. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 г вряла вода. Оставете да се запари, като увиете съда в кърпа, 5-6 часа, прецедете. Вземайте по половин чаша от топлата настойка, 3 пъти на ден, преди хранене. Помага при астматичен бронхит.

3. Борови връхчета – 1 част; живовляк листа -1 част; листа от растението майка и мащеха -1 част. 1 с.л. от сместа се залива с 1 чаша студена вода. Накисва се за 2 часа. След това се вари 5 минути, престоява още 15 минути, прецежда се. Изпийте получената доза през деня на 3 отделни дози. Използва се за лечение на астма, магарешка кашлица, бронхиектазии.

4. Мащерка – 10 г; майка и мащеха листа -10 г, трицветна теменуга – 10 г, оман – корени – 10 г; анасон – плодове – 10 г. 1 с.л. от сместа се изсипва в чаша студена вода. Накисва се за 2 часа. След това се вари 5 минути, престоява още 15 минути, прецежда се. Изпийте получената доза през деня на 3 пъти. Използва се за лечение на астма, магарешка кашлица, бронхиектазии.

5. При бронхиална астма и кашлица се използват билковите смеси:

а) бъз, росянка, живовляк листа, трицветна теменуга (в равни количества). 4 супени лъжици от нарязаните билки престояват в чаша студена вода за 2 часа и се варят след това няколко минути. Охлажда се настойката и се прецежда. Дозата се изпива през деня, на 3 части.

б) цвят от бъз, пача трева, листа живовляк, жълтурчета, борови пъпки (в равни количества). Начин на приготвяне и употреба, както и при предходната рецепта.

в) цвят от бъз – 1 част, кора от млада върба – 1 част, листа на майка и мащеха -1 част, анасон – плод – 2 части, шипки – 2 части. Приготвя се и се приема както настойката, подобно на предната рецепта.

6. Пача трева, плодове от анасон и копър, борови пъпки, мащерка, ситно нарязан корен от женско биле (в равни количества). 4 супени лъжици от сместа се заливат с 1/2 чаша студена преварена вода, престоява 2 часа. След това поставете настойката на котлона да кипне и варете още 2-3 минути. След като се охлади, прецедете. Пийте по 1/2 чаша, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Има добър ефект при бронхиектазии, магарешка кашлица, астма, хронична пневмония. За предотвратяване на пристъпите на астма, трябва да се лекуват съпътстващите заболявания (бронхит, бронхоек- тазия, хепатит, холецистит, хипертония, хроничен пиелонефрит, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит) със следните билкови рецепти:

– Лайка – 10 г; коприва (листа) – 10 г; живовляк (листа) – 15 г; ефедра – Ю г; пача трева – Ю г; триделен бутрак – 30 г; бреза (листа или пъпки) – 15 г. Залейте 20 г от сместа с 1 чаша вряла вода, оставете да се запари 5-10 минути. Вземайте по 1/2 чаша, 3-4 пъти дневно след хранене.

– Мащерка – 10 г; живовляк (листа) – 15 г; смин (безсмъртниче) – 15 г; цвят от невен -Юг. Две супени лъжици от билките се заливат с 200 г дестилирана вода и се варят 15 минути, прецежда се. Правят се инхалации с 15-20 мл от настойката. Курс на лечение -15-20 процедури.

Sale!

Зърнени и мляни

Кимион млян 50g

Original price was: 4.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!
Original price was: 7.99 лв..Current price is: 6.99 лв..
Sale!
Original price was: 3.99 лв..Current price is: 2.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа червена 250g

Original price was: 6.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа черна 250g

Original price was: 7.99 лв..Current price is: 5.99 лв..
Sale!

Зърнени и мляни

Кайенски пипер 50g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 4.99 лв..
Sale!

Подправки

Дафинов лист 100g

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 7.99 лв..
Sale!

За сладкарството

Киноа бяла 250g

Original price was: 5.99 лв..Current price is: 3.99 лв..

Ядки - сушени - зърнени

Лешник печен 100g

3.99 лв.

Зърнени и мляни

Бахар млян 100g

15.99 лв.

Ядки - сушени - зърнени

Ягода сушена 100g

11.99 лв.

Зърнени и мляни

Къри 50g

2.99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.