fbpx

Расте из горите и храсталаците на цялата страна до 1500 м надморска височина. 

Прилага се при заболявания на сърдечно-съдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения. Успокоява сърцето. Действа разширяващо върху кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърцето и на мозъка. Умерено снижава повишеното артериално налягане. Има свойството да успокоява централната нервна система. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта. 

Приложения:

  • при леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атероскрероза
  • при безсъние, нервна възбуда 
  • при повишена функция на щитовидната жлеза 

 От  плодовете  на  глога  могат  да  се  приготвят  вкусни  и  полезни  мармалади,  сокове и др. 

Мармалад от глог и ябълки:

Продукти:  1 кг . прясно набрани зрели глогинки, 1 кг . ябълки, 500 гр . захар, 1 л .  вода. 

Начин на приготвяне: Изчистените  и  измити  глогинки  се  задушават  на  слаб  огън  до  омекване  с  половината от водата. След това се претриват през сито.  Обелените и нарязани на парченца ябълки се варят отделно с останалата вода,  след което се смачкват на пюре.  Двата вида пюре се смесват, добавя се захарта и мармаладът се вари на слаб  огън, като се внимава да не загори.  Когато лопатката започне да оставя пътечка по дъното, мармаладът се сваля от  огъня и веднага се насипва в затоплени бурканчета. Те се затварят херметически  и се оставят да изстинат, обърнати с капачето надолу. Съхраняват се на студено. 

Пестил от глог:

Продукти:  1 кг. пюре от глогинки, 200 гр. захар. 

Начин на приготвяне: От глогинките се приготвя пюре по начина, описан в по‐горната рецепта. Към  него се добавя захарта . Сместа се разстила в голяма плитка тавичка на пласт с  дебелина около 1 см. и се суши в много слаба фурна, докато се сгъсти и засъхне. Съхранява се на сухо, проветриво място. Пестилът може да се приготви и без  захар. 

Бонбони от глог:

Продукти:  1 кг. пюре от глогинки, 400 гр. кристална захар, 50 гр. нишесте,   100 гр. счукани орехови ядки, пудра захар за овалване. 

Начин на приготвяне: Приготвя се пюре от глогинки по описания по‐горе начин. Към него се прибавят  кристалната захар, нишестето и ореховите ядки. Сместа се разстила на пласт с  дебелина 1 – 2 см, нарязва се на малки правоъгълници или ромбове, поръсва се с  50 гр. пудра захар и се суши при стайна температура.  Когато бонбоните засъхнат добре, се овалват още веднъж в малко пудра захар,  нареждат се в буркани или кутии и се съхраняват на хладно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Cart
Your cart is currently empty.